Чехія має найнижчий рівень безробіття в Євросоюзі. Кожного року туди на роботу виїжджають тисячі заробітчан, серед яких і українці. Так, за даними міністра закордонних справ Павла Клімкіна, наразі у Чехії легально працює близько 120 тисяч громадян України.

Уряд Чехії у 2019 році пішов назустріч заробітчанам, і збільшив квоти для українських робітників з 20 до 40 тисяч осіб. Це хороша можливість поїхати на добре оплачувану роботу у Чехію, адже в країні безліч вакансій: шукають водіїв, будівельників, обслуговуючий персонал у кафе, ресторани, робітників на завод тощо.

Проте, шукаючи роботу в Чехії варто бути дуже обережними, аби не потрапити у руки шахраїв. Людей обманюють агентства з пошуку праці, звичайні посередники та й самі роботодавці. Ці ризики підстерігають не тільки українців, які тільки у пошуку працевлаштування, а й тих, хто вже прибуває у Чехію.

Ми розібралися, чого варто побоюватися українцям та як захистити себе від шахраїв.

Топ-7 найпоширеніших схем, які використовують шахраї заманюючи українців на роботу у Чехію.

Робочі документи: чеська віза, робоча карта та «Блакитна карта»

Для офіційного працевлаштування в Чехії обов’язково потрібно мати робочу чеську візу або «Блакитну карту». Шахраї будуть вас переконувати, що роботу можна знайти і за біометричним паспортом або наприклад польською візою, але це не правда. Навпаки, працевлаштування за цими документами є нелегальним, загрожує депортацією та забороною в’їзду у Чехію і загалом у шенгенгенську зону на наступні кілька років.

Тому, про робочу візу потрібно подбати ще до від’їзду в Чехію. Загалом є різні види офіційних документів, які дають право працювати в країні: робоча віза на 90 днів; довгострокова віза для сезонної роботи, за якою можна працювати не більше 6 місяців; робоча (трудова) карта або «блакитна карта» для висококваліфікованих робітників.

Найкращий варіант для українських заробітчан - саме робоча карта. За нею можна працевлаштуватися терміном більш ніж на три місяці, але не довше, ніж на 2 роки. Тоді термін дії карти можна продовжити.

Робоча карта дає такі можливості:

- офіційне перебування в Чехії;

- можливість офіційної роботи;

- можливість мати дві роботи одночасно або змінити рід діяльності;

- при звільненні - можливість отримати допомогу від профільного чеського міністерства у відновленні або переводі на аналогічну роботу;

Проте, її можна отримати лише за умови, якщо за вами вже закріплена конкретна вакансія на роботу в Чехії. Окрім того, оплата праці повинна бути не нижче середнього рівня, а тривалість робочого дня - до 12 годин.

Щодо «Блакитної карти», то її видають лише висококваліфікованим фахівцям в затребуваних областях - працівникам IT сфери, інженерам, архітекторам, які добре знають чеську мову. При цьому, спеціаліст повинен мати диплом про закінчену вищу або спеціальну освіту.

Оформлення візи

Чимало посередників пропонують свою допомогу в оформленні чеських віз. Але якщо вам обіцяють посприяти в отриманні візи або скоротити терміни її оформлення, – це шахрайська схема. Насправді, ніхто не може цього зробити, а документи на візу розглядають посольства і консульства, на які жодні організації не мають впливу. Вартість візи на три місяці – 35 євро, а візовий збір – до 700 гривень.

Єдине, у чому вам можуть допомогти посередники – зібрати пакет необхідних документів для отримання робочої візи в Чехію.

Також варто пам’ятати, що робоча віза в Чехію видається конкретно на певне підприємство. Легально перейти на інше можливо, але це займає більше місяця часу. Тоді навряд чи хтось з чеських працедавців захоче взяти робітника, який за візою зможе працювати лише 1-1,5 місяця.

Якщо ж іншу офіційно роботи не знайти -  віза анульовується, і українцю загрожуватиме депортація.

Сумнівна компанія-посередник

Шукаючи роботу в Чехії і звертаючись за допомогою до компанії-посередника, треба бути дуже уважним. Перше, що треба перевірити – чи має компанія усі необхідні документи: свідоцтво про державну реєстрацію, ліцензію Міністерства соціальної політики на посередницьку діяльність у сфері працевлаштування за кордоном, договір з іноземним посередником і роботодавцем.

Гроші за послуги фірми-посередника треба оплачувати тільки на офіційний рахунок в банку. Якщо вам пропонують виплатити гроші на руки або перерахувати на картку, то швидше за все це робота шахраїв. Тоді довести факт обману буде практично неможливо і гроші ніхто не поверне.

Також, не варто платити за послуги з пошуку роботи наперед. Поки ви не підписали контракт з чеським працедавцем, жодної гарантії щодо роботи немає. А компанія чи людина-посередник може просто зникнути з вашими грошима, не відповідати на телефонні дзвінки тощо.

Зарплата і досвід

Кожному роботодавцю у Чехії важливі професійні навики майбутнього працівника, навіть якщо він пропонує роботу, якої можна швидко навчися - у сфері обслуговування чи на будівництві. Тому, він обов’язково запитає, чи маєте ви досвід роботи у такій сфері, або на інших попередніх роботах.

Шахраї часто не цікавляться вміннями охочого поїхати на роботу в Чехію і згідні надати вакансію кожному бажаючому.

Також, ви маєте повне право вимагати повну інформацію щодо майбутнього роботодавця: яку зарплату він пропонує, за яким графіком ви працюватимете, які будуть умови проживання, чи оплачують вам медичне та соціальне страхування тощо.

Середня зарплата для українських заробітчан у Чехії наразі становить близько 22-27 тисяч крон (25-31 тисяча гривень). Але якщо вам обіцяють значно більшу оплату за звичайну роботу – варто насторожитися. Шахраї придумують захмарні розцінки, беруть гроші за послуги, а насправді ви приїжджаєте на роботу з мінімальною оплатою.

Приховані моменти

Аби не стати жертвою обману, якомога більше випитайте у посередника про вакансію у Чехії. Якщо він не може чітко розповісти про умови роботи, назву фірми, зарплату і графік, а говорить лише загальні дані – це шахрай.

Нормальна компанія-посередник конкретно розповість вам про підприємство-наймача, охарактеризує сферу її діяльності, назве ваші майбутні обов’язки та навіть запропонує відгуки українців, які вже там працюють або раніше працювали.

Також, більшість вакансій є абсолютно безкоштовними. Проте, посередники можуть брати з вас за підбір роботи та допомоги з документами від 100 до 500 євро.

Договір

Жодні документи не можна підписувати наосліп. Особливо договір на роботу в іноземній державі. Тому перед тим як поставити свій підпис під договором на працевлаштування у Чехії, переконайтеся що все правильно.

Найчастіше документ перекладений на рідну мову, проте бувають і чеські примірники. Також, вам повинні дати час, аби ознайомитися з його вимогами.

У деяких договорах шахраї вписують у договір пункт «інші роботи (без уточнення)» або «всі види діяльності на вимогу роботодавця». Підписуючи їх варто бути обережним. Після приїзду у Чехію з такими документами вас можуть відправити на зовсім іншу роботу з меншою зарплатою та гіршими умовами.
Проте, можливий інший варіант - офіційний працедавець змінює вам вид роботи через те, що більше не потребує робітника саме на цю позицію.

Зауважимо, для подачі документів на робочу візу достатньо “договору про укладення майбутнього договору”, в якому сторони зобов’язані за певний час, відносно якого досягнута угода, укласти трудовий договір чи угоду про здійснення трудової діяльності. У положеннях такого документу вказано, що розмір місячної зарплати або оклад не буде нижчий, ніж мінімальна заробітна плата.

Оригінали документів

Ні в якому разі не можна віддавати оригінал паспорта потенційним роботодавцям. При оформленні усіх необхідних документів для роботи в Чехії їм потрібні лише копії. Оригінал паспорта ви особисто показуєте під час перетину кордону.
Єдине виключення - якщо ви хочете отримати візу не самостійно, а через посередника. Тоді ви маєте добровільно надіслати йому оригінали документів.

Якщо вас просять віддати оригінал документів для збереження – відмовляйте. Це вбереже вас від протиправного володіння чужими людьми ваших документів і вони не зможуть вами маніпулювати у своїх вигідних цілях.

Окрім цих основних видів шахрайства, пов’язаних з пошуками роботи у Чехії, існує безліч інших. Недобросовісні псевдо-компанії постійно придумують нові способи, як виманити з вас гроші. Тому, будьте пильні, уважно дивіться що саме і на яких умовах вам пропонують, та які ціни просять за свої послуги.

Чехія відкрита для українських заробітчан і поїхати на роботу у цю країну ЄС легко, якщо робити усе законно та легально.