Чехія на сьогодні має високий і стабільний рівень економіки, відтак є привабливою для українських заробітчан. Ціни на нерухомість та прожиття тут у кілька разів нижчі, ніж в інших країнах Євросоюзу, а середній рівень доходу значно вищий, ніж в Україні.

Середня зарплата у Чехії для українця – 20 тисяч корун. У Празі – 25 тисяч корун. Це хороша сума, аби прожити в цій країні Європи та ще й відкладати на майбутнє. Якщо ж розумно витрачати гроші та вміти економити, можна заощадити протягом місяця до 30-40% суми на обов’язкових витратах.

Основну частину щомісячних витрат українських заробітчан у Чехії займають: оренда житла, покупка продуктів харчування та одягу, витрати на громадський транспорт, оплата мобільного зв’язку та інтернету, відпочинок та розваги.

Ми розповімо, як економити на усіх цих речах та заощаджувати більше, якщо ви приїхали у Чехію заробляти, а не витрачати гроші.

Оренда житла

Оренда житла – дуже відповідальний крок, адже жити в новій квартирі хочеться спокійно і без проблем.

Відтак, найлегше зекономити під час пошуку житла можна, якщо не користуватись допомогою ріелторів. Їхні послуги у Чехії дуже дорогі. Попри це, вони переважно користуються загальновідомими сайтами або пабліками у соціальних мережах, де власники розміщують оголошення і чекають дзвінків від потенційних орендарів.

Найкраще шукати квартиру у тематичних групах в Facebook. Там і вибір великий і більше шансів, знайти квартиру чи кімнату за хорошу ціну.

Ось найпопулярніші групи, де можна знайти квартиру в Чехії:

в Празі:

https://www.facebook.com/groups/1399191310329117/

https://www.facebook.com/groups/pronajembytu/

в Чеських Будєйовіцах

https://www.facebook.com/groups/ceskebudejovice.bydleni.pronajem/

та інші групи по запиту “pronájem/podnájem pokojů”, “pronájem pokojů a bytů”

Проте, ціни на оренду квартири чи кімнати будуть суттєво відрізнятися в залежності від міста. Найдорожче орендувати житло у Празі та великих містах, а ось в маленьких містечках ціна буде значно нижчою.

Загалом українські заробітчани у Чехії мають можливість орендувати койко-місце, кімнату або ж цілу квартиру.

У Празі сума оренди буде такою:

  • Койко-місце – 3-5 тисяч корун за місяць
  • Кімната – 8 тисяч корун
  • Квартира – від 20 тисяч корун

В інших великих містах вартість буде майже такою ж.

У маленьких містечках орендувати житло можна за таку суму:

  • Койко місце – 2-4 тисячі корун
  • Кімната у гуртожитку – 6-7 тисяч корун
  • Квартира – від 8-10 тисяч і вище

Також варто знати, що при оренді квартири оплачується перший місяць проживання та кауце (чес.kauce). Це одномісячна сума оренди квартири, яка є внеском-гарантією. Його повертають орендарям за умови, що у квартирі за час проживання нічого не було зламано чи знищено.

Якщо ви приїхали на заробітки у Чехію без сім’ї чи друзів, то можете вже на роботі знайти людей і разом орендувати квартиру. Це обійдеться дешевше, а ніж знімати кімнату в гуртожитку чи цілу квартиру.

Ще один спосіб зекономити на оренді житла – шукати вакансії в Чехії з безкоштовним житлом. На нашому сайті такі оголошення мають спеціальну позначку “Безкоштовне житло”.

 

Витрати на громадський транспорт

Частина основних витрат під час проживання у Чехії йде на оплату громадського транспорту. Адже вам потрібно добиратися на роботу, їздити за покупками тощо.

Найдорожчий проїзд у Празі. Там ви можете користуватися метро, трамваями, автобусами і навіть фунікулером.

Якщо ви працюєте у Празі, і кожного дня користуєтесь громадським транспортом, варто купити собі проїзний квиток, котрий діє на весь громадський транспорт. У Чехії існує два види проїзних – звичайний та іменний (з власним фото і даними. Його виготовляють на замовлення).

  • Звичайний – 670 корун на місяць
  • Іменний – 540 корун на місяць

Проте, якщо ви точно знаєте, що будете працювати у Празі довший час, найдешевше буде замовити проїзний квиток одразу на півроку або на рік. Він буде діяти на весь громадський транспорт.

Ніколи не намагайтеся їздити у громадському транспорті «зайцем». Адже якщо вас перевірять і ви будете без квитка, то будете змушені заплатити серйозний штраф – 800 корун.

Якщо ви працюєте в інших містах Чехії, то там також можно оформити проїздний квиток, і він буде дешевший ніж в Празі.

 

Покупка продуктів

Одні з найбільших витрати звісно йдуть на покупку продуктів, адже від повноцінності харчування залежить здоров’я людини. У Чехії безліч супермаркетів, тому зекономити буде легко.

Кожен маркет має багато знижок на продукти та акції, які оновлюються щотижня. Тому, якщо ви хочете купити щось дешевше – уважно стежте за акціями, які діють в різних магазинах.

Для цього ви можете збирати буклети, де вказані акційні продукти, або ж завантажити собі додаток магазину, і там стежити за всіма знижками. Відтак, коли ви будете бачити, які ціни на потрібні вам продукти, можна складати список і купляти їх у різних маркетах.

Чеські супермаркети часто роблять хороші знижки на м’ясо, фрукти, овочі. Відтак, ви можете добре харчуватися і економити до 40-50% суми, скупляючись по акціях.

Є в Чехії й українські магазини, де більшість продукції – з України. Ціни там значно вищі, аніж в місцевих маркетах. Проте, інколи в таких магазинчиках бувають дешевші молочні продукти.

Окрім маркетів, у Чехії досить популярні в’єтнамські магазини – вечéрки. Там можна купити усе, але ціни дещо вищі, аніж в супермаркетах.

Щодо алкоголю і сигарет, то на них ціни досить високі. Найдешевшим буде пиво, адже Чехія славиться ним на весь світ. Вино, лікери і щось міцніше буде дорогим.

Є класний безкоштовний додаток, де ви можете переглянути акції по всіх магазинах.

kupi.cz

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.kupi

iPhone: https://apps.apple.com/cz/app/kupi-cz/id1230343927?ign-mpt=uo%3D2 

 

Інші витрати

Окрім витрат на оренду житла, проїзду та покупок, є ще кілька важливих видатків, які вам не вдасться оминути.

Одна з основних необхідних витрат - поповнення мобільного телефону. У Чехії це обійдеться дорожче, ніж в Україні. Ви можете купити стартовий пакет, наприклад, одного з мобільних операторів і перший місяць усі послуги будуть безкоштовними. Проте, вже наступного місяця для продовження акції потрібно поповнити рахунок на 250 корун. За ці гроші ви отримаєте 500 мб інтернету і безкоштовні дзвінки. Якщо хочете мати безлімітний інтернет і дзвінки, доведеться поповнити рахунок на 1-1,5 тисячі корун за місяць.

Проте, У Чехії, а особливо у Празі, майже усюди є вай-фай, навіть в магазинах, до якого можна підключитися і вільно користуватись інтернетом.

Загалом, повсякденних витрат дуже багато. І саме на це йде основна частина зарплати. Тому, аби не відмовлятися від необхідних речей і зекономити гроші, вам просто треба бути уважними і добре планувати усе наперед.