Надзвичайний стан у Чехії офіційно продовжили - він триватиме до 30 квітня. Та кордони вже частково відкриті - з 14 квітня в країну дозволили в'їзд тим, хто має візи понад 90 днів. Чи варто зараз їхати на роботу в Чехію, та що чекає українців в період карантину?Job Portal зібрав для українців в Чехії  інформацію про найважливіше в період надзвичайного стану та після його закінчення, а саме:

  • Що пандемія та надзвичайний стан означає для українських робітників? 

  • Що потрібно робити, якщо у вас закінчується термін дії візи чи робочої карти в період надзвичайного стану? 

  • Що буде відбуватися з ринком праці після пандемії?

  • Чи є надія знайти нову роботу в період кризи, що насувається?

  • Які галузі найбільш перспективні? 

Спад економічного розвитку неминучий

Внаслідок пандемії та надзвичайного стану спад економічного розвитку неминучий, вважають експерти. І попри те, що поодинокі компанії, на кшталт служб доставки нині переживають “друге Різдво”,  після закінчення надзвичайного стану спад чекатиме більшість компаній. 

Пандемія вже сьогодні гостро вразила чеську промисловість, зокрема - автомобілебудування. Автовиробники та їхні постачальники констатують - обсяги виробництва швидше за все скоротяться. Зокрема, через зниження попиту, який прогнозують на ринку. Це в свою чергу призведе і до скорочення робочих місць. 

У кризовому стані нині перебувають також ресторани та заклади харчування. І хоча деякі з них більш-менш успішно пристосувалися до кризової ситуації та налагодили доставку їжі, для більшості - скрутні часи. Якщо так триватиме і надалі, то вже в недалекому майбутньому слід очікувати скорочення кількості робочих місць та закриття закладів, які найбільше постраждали. 

Поки важко прогнозувати, наскільки сильними будуть наслідки надзвичайного стану в Чехії. Одні експерти очікують кризу навіть гіршу, ніж в 2009 році, інші переконані, що настільки погано не буде, оскільки Чеська Республіка має достатньо резервів, щоб спад був не надто відчутним. Втім, всі експерти сходяться на одному: усе буде залежати від тривалості надзвичайного стану та ефективності заходів, які вживатиме уряд для відновлення економіки. 

Умови для українців на час пандемії пом’якшили

Окрім змін на ринку праці, надзвичайний стан став причиною зміни деяких правил для іноземців, що працюють в Чехії. Для іноземних працівників, що перебувають зараз у Чехії уряд ввів ряд пом’якшень. На час надзвичайного стану діятимуть такі правила:

  1. Уряд Чехії забезпечує права працівників, в тому числі іноземців. Зокрема, це стосується виплат для тих, хто втратив можливість працювати. Якщо вас відправили на карантин - вам зобов'язані виплатити 60% від платні. Якщо ви легально працювали, а ваш роботодавець був змушений зачинитись через карантин, уряд зобов'язує роботодавця виплатити вам 100% зарплатні. Крім того, роботодавець зобов'язаний допомогти Вам із пошуком нового місця праці. Детальніше про зобов'язання щодо іноземних працівників на час надзвичайного стану тут.

  2. Роботу можна змінювати раніше, ніж за 6 місяців. Якщо Ви під час надзвичайного стану втратили роботу - зовсім не обов'язково повертатися на батьківщину: просто знайдіть нову. До закінчення надзвичайного стану Чеський уряд дозволив іноземцям, які мають робочу або синю карту (zaměstnanecká karta, modrá karta) змінювати роботодавця, навіть якщо Ви ще не пропрацювали в Чехії 6 місяців.  Щоправда, зміна може бути здійснена лише для вакансії, зареєстрованої в центральному реєстрі вакансій, доступних власнику картки працівника.  Детальніше тут. Повідомити  МВС Чехії про зміну місця праці потрібно за встановленою процедурою.  Бланк повідомлення тут

  3. При зміні роботи для антикризових вакансій - пільгові умови . Якщо у вас робоча або блакитна карта, і ви змінюєте роботу, а ваш новий роботодавець виконує або допомагає вжити надзвичайних заходів, пов’язаних із пандемією - достатньо, щоб ви повідомили про зміну роботи не пізніше дня, коли ви розпочнете нову роботу. Повідомлення про зміну місця праці має супроводжуватися заявою нового роботодавця про те, як він бере участь у здійсненні антикризових заходів (наприклад, діяльність у сфері охорони здоров’я, виробництво засобів захисту, тощо). Детальніше тут

  4. Тим, у кого завершився термін дії візи дозволяють тимчасово залишатися в країні. Якщо Ви перебували в Чехії легально, але під час надзвичайного стану термін вашої візи закінчився - жодних санкцій не буде. Продовжувати ці документи не потрібно, натомість можна спокійно перечекати до закінчення надзвичайного стану та легально виїхати з країни. 

  5. Термін дії для всіх робочих карт і дозволів на роботу, що закінчуються під час надзвичайного стану автоматично продовжили. Якщо під час надзвичайного стану у вас збігає термін дії дозволу на працевлаштування або шенгенської візи для короткострокового перебування з метою працевлаштування - це не проблема. Термін дії для всіх робочих карт і дозволів на роботу автоматично продовжили на 60 днів після закінчення надзвичайної ситуації. Тому якщо у Вас є робота, і ви хочете продовжувати працювати, але закінчується робоча віза чи дозвіл на перебування, Ви можете продовжити контракт. Єдина умова - продовження трудових відносин (трудовий договір) з тими ж умовами, що і попередній договір, завдяки чому іноземець продовжує бути учасником системи охорони здоров'я та соціального страхування. Детальніше про це нововведення тут.

Зважаючи на пом'якшення, які уряд надав для іноземних працівників, більшість українців, які піддалися паніці і терміново повернулися в Україні тепер шкодують про своє рішення і шукають можливості знову поїхати на роботу за кордон. 

Робота в Чехії після надзвичайного стану: на що варто сподіватись

Попри прогнози щодо економічного спаду, масових звільнень в Чехії поки не відбувається: більшість роботодавців вичікують та сподіваються, що надзвичайний стан триватиме не більше 2 місяців. 

Разом із тим, нових вакансій на підприємствах сподіватися найближчим часом не варто. Через пандемію та зниження загальної купівельної спроможності, кількість вакансій зменшиться і у виробничій сфері, і в сфері обслуговування.

На сезонну роботу в туризмі розраховувати цього року також не варто. Сезонних вакансій у туризмі навряд чи з'явиться так багато, як у попередні роки - адже, значним чином туризм у Чехії був зосереджений на прийомі великого числа туристів з-за кордону, які цього року навряд чи приїдуть. 

Попри надзвичайний стан, працівників зараз шукають компанії з торгівлі, електронної комерції, виробництва упаковки та медичних товарів.

В найближчому часі з’являться також сезонні вакансії на роботи у будівництві та сільському господарстві, а також у деревообробній галузі. 

Вже сьогодні у всій Європі сільськогосподарські виробники говорять про брак робочої сили у зв’язку із закриттям кордонів.

Кількість вакансій у сільському господарстві цього року незначно скоротиться - головним чином внаслідок закриття готелів та ресторанів, які мали свої власні поля та теплиці.  Та це суттєво не вплине на ситуацію в аграрному секторі Чехії: тут бракуватиме робочих рук, адже, більшість іноземних робітників (зокрема з Польщі та України) повернулися додому.