Чехія є однією з найближчих країн до України. Щороку туди виїжджає чимало українців на роботу. Станом на 2019 рік українців у Чехії працює близько 120 тисяч осіб. І сама Чехія готова збільшити цю кількість, щороку запрошуючи до 40 тисяч українців на роботу. Знайдеться там і робота для сімейних пар, адже часто на одних і тих самих підприємствах є вакансії для чоловіків і жінок. При цьому сімейні пари можуть працювати на одному підприємстві, але на різних посадах.

Пропонуємо ознайомитися з різноманітними варіантами посад та їх зарплатами у Чехії для українських пар, а також особливістю проживання у цій країні.

Перше, що варто визначити для себе – на яку роботу ви можете претендувати та скільки часу ви готові провести у Чехії на цій роботі – від трьох місяців до декількох років. До уваги також береться досвід у цій сфері, знання чеської мови. Та необхідно пам’ятати, що працювати у Чехії варто лише легально. Для цього потрібно оформити робочу візу. І зробити це варто ще до того, як ви поїдете на роботу до цієї країни.

При пошуку роботи варто одразу попередити ймовірного роботодавця, що ви плануєте працювати разом. Роботодавці залюбки беруть сімейні пари, адже отримають одразу двох працівників.

Перевагою роботи сімейної пари є також те, що людям буде легше адаптуватися на новому місці, коли поруч є близька людина. Тому на деякі вакансії роботодавці пишуть, що можуть допомогти у працевлаштуванні чоловікові чи дружині. А також готові надати окрему кімнату в гуртожитку для проживання.

Також роботодавці готові допомогти у працевлаштуванні іншого члена родини, якщо шукає вузькоспеціалізованого працівника. Для прикладу, шахтарів. Щоб вони приїхали на роботу у Чехію, місцеві шахти допомагають з перевезенням родини та забезпечують їх місцем проживанням.

Вакансії та зарплати

Робота на заводі в цеху

Якщо ви їдете сімейною парою, і хочете працювати разом, найбільш ймовірним варіантом є робота на заводі чи складальному цеху. Та є ймовірність, що ви будете працювати у різних цехах (в залежності від діяльності підприємства), відтак зарплата теж може різнитися. В середньому на таких підприємствах платять від 90 до 110 крон за годину.

Робота у сільському господарстві

Менш оплачувана є робота у сільському господарстві, де треба збирати овочі чи фрукти. Там теж є можливість, що сімейна пара буде працювати разом. Тут можуть платити від 80 крон за годину.

Інші види діяльності

Також сімейні пари можуть разом працювати у пекарнях, готелях чи ресторанах. Тут зарплата коливатиметься в залежності від домовленостей – від 80 до 110 крон. Пари можуть виконувати різні обов’язки.

Робота окремо один від одного

Та не варто очікувати, що жінок візьмуть на роботу в будівництві (одна з найбільш високооплачуваних робіт у Чехії – від 110 крон за годину) чи водіями на вантажівку, а чоловіків – на вакансію покоївки в готель, чи туди, де потрібна дрібна моторика рук. Якщо одному з пари запропонують відповідну роботу, другому доведеться шукати собі іншу. При цьому на більшість будівельних вакансій вимагається відповідний досвід, або й профільна освіта.

Також слід пам’ятати, що якщо працівник отримує дозвіл на роботу у Чехії, то щоб змінити сферу діяльності, йому доведеться знову збирати необхідні документи. Для прикладу, якщо оператор виробництва на заводі захоче перейти на роботу водія ВЗВ/кари, то необхідно надати й відповідне посвідчення, яке дає право на керування цим транспортним засобом. Для тих, хто хоче отримати роботу електриком чи зварювальником – відповідні дипломи. При цьому на деякі вакансії необхідно отримати відповідне чеське посвідчення.

Додатковий заробіток

Українці їдуть на роботу в Чехії щоб заробити гроші. Тож залюбки погоджуються на додаткові години та зміни.

Згідно чеського законодавства, додаткові години можуть оплачуватися від 10%. Інколи ця сума може доходити і до 100%. В кожного з працедавців є свої норми та розцінки. Ці умови можна дізнатись у працедавця чи агента, котрий пропонує роботу. Але це за умови, що у робітника є прямий договір з роботодавцем. Якщо ж працівник влаштовується на роботу через агентство, яке виступає посередником між фабрикою та робітником, то воно може і не виплачувати преміальні за додаткові години у повному розмірі.

Проживання та харчування

Ще одна важлива річ – проживання. Більшість роботодавців забезпечують працівників з України житлом. Зазвичай це кімната в гуртожитку. Якщо буде проживати сімейна пара, то їм виділять окрему кімнату.

Деякі роботодавці можуть погодитися, щоб у кімнаті проживав лише один з його робітників. Тоді за іншого з сімейної пари доведеться платити додатково. Сума буде обговорюватися окремо.

Якщо ж сімейна пара бажає проживати окремо, тоді їй варто орендувати квартиру. Але це задоволення не настільки дешеве у Чехії. Оренда квартир залежить від регіону. Найдорожчий варіант – у столиці. У Празі однокімнатна квартира обійдеться від 10-12 тисяч крон. А без ріелторів важко щось знайти.

Щодо харчування, то все залежить від кожної людини окремо. Деякі роботодавці забезпечують обідами робітників, тож можна буде зекономити. Якщо ж ні, то на продукти харчування у Чехії доведеться витрачати від 2 тисяч крон (за найскромнішими підрахунками). У середньому ця сума може досягти і 3-5 тисяч крон на особу. Але у чеських супермаркетах дуже часто є чимало акцій, коли продукти можна купити вдвічі-втричі дешевше. Тому варто моніторити акції, і зекономити до половини бюджету на продукти

Перевезення родини в Чехію

Якщо в Чехію на роботу переїхав один член родини, і хоче перевести сім’ю, йому необхідно зібрати ряд документів. Це називається «Довгострокове проживання з метою возз’єднання родини». Документи подаються у Генеральне консульство Чеської Республіки.

Для початку варто нагадати, що в Чехії можна легально перебувати до 90 днів (зі 180 днів) без візи з біометричним паспортом. Але вона не дає право на роботу (це важливо). Якщо ж родина бажає проживати безперервно довший термін, треба подати документи на довгострокове проживання.

Документи подає та особа, яка бажає переїхати до своєї родини у Чехію – чоловік, жінка чи дитина. На кожного члена родини треба робити окремий дозвіл.

Член родини, який перебуває у Чехії, повинен мати офіційний дозвіл на роботу та на постійне проживання у Чехії терміном щонайменше 15 місяців. При цьому кожен з членів подружжя має досягти 20-літнього віку. Якщо ці критерії не виконуються, іноземець може звернутися тільки за візою для перебування понад 90 днів з метою спільного проживання родини. Та варто зауважити, що ця віза не дає право на роботу в Чехії. Тому для тих хто планує поповнювати бюджет в двосторонньому порядку варто шукати роботу і оформляти робочу візу.

Головний документ – це договір на роботу у Чехії. Саме він підтверджує, що за людиною є робоче місце.

Серед інших документів, які треба подати:

Анкета на довгострокове перебування (заповнена друкованими латинськими літерами),

дійсний закордонний паспорт,

2 однакові фотографії

документ, який підтверджує мету перебування (у цьому випадку потрібно надати як оригінал документу, так і нотаріально завірену копію; оригінал одразу повертається заявнику) – свідоцтво про народження, шлюб або інший документ, що підтверджує родинний зв’язок

документ про фінансове забезпечення для перебування на території Чехії

документ про забезпечення проживання на території Чеської Республіки

довідка про несудимість в Україні

у випадку дитини – згода батьків або опікунів на проживання дитини в країні, якщо дитина проживатиме лише з одним з батьків.

Щодо документу про фінансове забезпечення, то воно повинно бути за останні три місяці. Його можна отримати у чеського роботодавця. Документ про забезпечення проживання – договір на оренду житла у Чехії, де проживатиме родина. Це може бути як і договір з гуртожитком, що надав роботодавець, так і угода про оренду квартири (як мінімум на рік). При цьому в ньому має бути передбачено як мінімум 5 кв. м. на одну особу.

Робота в Чехії відкриває чимало можливостей. Та головний з них – заробіток грошей. Головне наперед визначити для себе, що ви від цієї роботи очікуєте, на скільки часу ви готові поїхати та яку роботу готові виконувати. Варто бути уважним, щоб не потрапити до шахраїв. Тому слід уважно перевіряти документи, які ви підписуєте. Переїзд на роботу з родиною допоможе швидше адаптуватися на новому місці та не відчувати ностальгію за домом, адже рідна людина буде поруч. Також це допоможе швидше заробити заплановану суму грошей.