Чехія – одна з країн по якій серйозно вдарила пандемія коронавірусу COVID-19. 12 березня 2020 року там запровадили стан надзвичайної ситуації на 30 днів, а згодом його продовжили  – до 17 травня. Однак уряд Чехії 24 квітня вирішив поступово виходити з карантину і знімати жорсткі обмеження.

Що дозволять після послаблення карантину в Чехії?

  • З 20 квітня в країні відкрилися фермерські ринки, ремісничі майстерні, автосалони, салони по догляду за собаками, магазини будівельних матеріалів, техніки, сервіси з ремонту велосипедів.
  • 27 квітня відкрилися магазини площею менше 2 500 метрів, крім тих, що розташовані у торгових центрах, відкрилися фітнес-центри і зоопарки, відновлюється навчання у вишах.
  • З 11 травня дозволять проводити суспільні, спортивні та культурні заходи, весільні та церковні служби, в яких можуть взяти участь до 100 осіб.
  • Будуть відкриті всі магазини в торгових центрах, перукарні, масажні і манікюрні салони, музеї та галереї, замки і їх сади, а також відкриті майданчики для підготовки професійних спортсменів.
  • Також відкриються кінотеатри та театри з обмеженням аудиторії до 100 осіб. Глядачі мають бути розділені одним місцем, якщо вони не є членами сім'ї.
  • 25 травня заплановане відкриття усіх кафе і ресторанів, а також зняття більшості інших карантинних обмежень.

Зауважимо, українські заробітчани, які станом на 12 березня перебували у Чехії легально (по візах на 90 днів, пів року, рік та по безвізу), можуть перебувати на території цієї країни ЄС ще 60 днів після завершення надзвичайної ситуації. Тобто заробітчани, у яких під час карантину закінчився термін робочих документів, не отримають депортацію і зможуть виїхати з Чехії до 17 липня.

При виїзді чи вильоті з Чехії українцям просто поставлять у паспорті виїзний штамп “EXCEPTIONAL SITUATION COVID-19 PANDEMIC”, який підтверджує легальність перебування в країні. Такі виїзні штампи чехи почнуть виставляти з 4 травня.

Яка ситуація з кордонами: чи можна в’їхати до Чехії?

Одразу після введення надзвичайного стану 16 березня Чехія закрила свої кордони для іноземців. Однак в країну можуть в’їхати її громадяни та іноземці, які мають довгострокову візу, посвідку на постійне або тимчасове проживання в Чехії.

Важливо! Особи, які під час карантину в’їжджають у Чехію, зобов’язані надати підтвердження про негативний тест на COVID-19.

Нещодавно президент Чехії Мілош Земан заявив, що кордони його країни повинні бути закритими ще хоча б рік, аби не було нового спалаху коронавірусу.

Однак уряд чудово розуміє – через закриті кордони серйозно постраждає економіка країни, особливо аграрний сектор, який залишиться без сезонних робітників-іноземців. Тому не виключено, що після остаточного послаблення карантину влада Чехії відкриє кордони для легальних заробітчан, серед яких і українці.

Як приклад, Чехія вже пішла на перші поступки для іноземців і частково відкрила кордони – з 14 квітня в цю країну ЄС дозволили в'їзд тим, хто має візи на понад 90 днів.

Окрім того, з 11 травня уряд Чехії планує дозволити в'їзд особам з довгостроковими візами, які мають дозвіл на сезонну роботу у сфері сільського господарства або на роботу в сфері охорони здоров'я.

Чи можна отримати візу під час карантину?

Ні. Наразі дипломатичні установи Чехії тимчасово зупинили прийом документів на отримання робочих віз, короткострокових віз, дозволів на проживання, серед яких і дозволи на проживання терміном понад 90 днів.

Однак після серйозного послаблення карантину Чехія може відновити видачу віз та дозволів на проживання заробітчанам. Відзначимо, ще в лютому 2020 року у Чехії перебували майже 100 тисяч українців, які здебільшого працювали у сфері обслуговування, сільського господарства, будівництва та продуктового виробництва. Відтак зараз ця країна Євросоюзу серйозно відчуває нестачу робітників у цих галузях і намагатиметься відновити їх функціонування – найімовірніше, саме за допомогою заробітчан.

Голова Аграрного союзу Чехії Мартін Піха вже заявив, що сільське господарство країни вирішує проблему з приїздом українських робітників. Тому він закликав Прагу зробити все можливе для того, щоб українці, які отримали робочу візу, могли потрапити до Чехії.

Водночас посол України в Чехії Євген Перебийніс розповів, що в Чехії через масовий від'їзд заробітчан виникла проблема нестачі робочої сили і з'явилися тисячі вакансій на виробництвах. Тож тепер чеське керівництво просить уряд України сприяти, аби українці, які мають робочі візи або дозволи на роботу в Чехії, змогли якнайшвидше повернутися.

Що робити українцям, які хочуть поїхати на роботу в Чехію?

Українцям, які планують поїхати на заробітки в Чехію одразу після серйозного послаблення чи закінчення карантину, варто вже подбати про майбутню роботу. Адже після скасування обмежувальних заходів всередині країни ще ймовірно буде діяти обмеження по в’їзду на роботу для іноземців, серед яких і громадяни України.

Тож найперше варто знайти роботодавця і вакансію, яка найбільше вам підходитиме. Ви навіть зараз можете поспілкуватися з потенційним роботодавцем, підготувати необхідні документи, а коли Чехія повністю вийде з карантину – спокійно вирушати на роботу.

Однак ви повинні бути готові, що після в’їзду у Чехію потрібно буде здати тест на коронавірус і до 72 годин чекати на його результати. Вартість такого тестування становить близько 3 тисяч крон.

Великі шанси повернутися на роботу в Чехію мають і ті українці, які до введення карантину повернулися додому з робочими картками, в яких ще не вичерпаний термін 60 днів після звільнення. Ви можете спробувати пошукати собі працедавця на зміну. Відзначимо, в період карантину для зміни роботодавця потрібно відправити пакет документів поштою. Тобто навіть сам працедавець міг би це зробити, що дає змогу українцям не втратити свої документи. 

Які вакансії будуть популярними в Чехії після закінчення карантину?

Під час карантину світ помалу ввійшов у глибоку економічну кризу. Не виключенням є і Чехія, де серйозно зменшилась кількість вакансій і попит на іноземних працівників.

Ймовірно, такі раніше популярні напрямки як агропромисловість та будівництво будуть перший час закриті для українців. Однак заробітчани зможуть працювати:

  • на сезонних роботах (збір ягід та овочів);

  • на фермах;

  • на заводах харчової галузі;

  • водіями служб доставки;

  • охоронцями.

Згідно з прогнозом уряду Чехії, протягом наступних 2 років країна має повернутися до нормального життя (якщо не буде нових спалахів коронавірусу). Для українських заробітчан це чудова перспектива, адже протягом наступних місяців кількість нових робочих місць у Чехії буде повільно, але впевнено збільшуватись.

Як легко і надійно знайти роботу в Чехії ще у час карантину?

На жаль, через карантин ви не можете вільно піти в агенцію з працевлаштування і обрати собі потрібну вакансію. Однак ви можете це зробити онлайн через Jobportal – не виходячи з дому, не наражаючись на небезпеку і не порушуючи правил карантину в Україні.

З допомогою сайту Jobportal ви зможете обрати цікаву вакансію на легальну роботу в Чехії, поспілкуватися з роботодавцем, домовитися про оформлення документів і приїхати уже на подачу документів до візового центру. Наша команда допоможе підготувати всі необхідні документи для оформлення легальної робочої візи до Чехії. А ще, Jobportal вбереже вас від шахраїв, які особливо активізуються після скасування карантину в Чехії і відкриття ринку праці для заробітчан.