Від 2 жовтня 2020 р. іноземці перед в’їздом на територію Чеської Республіки повинні заповнити онлайн бланк за посиланням www.prijezdovyformular.cz  

На кордоні надати роздруковане підтвердження, після чого протягом 5 днів з моменту в’їзду на територію Чеської Республіки, пройти тест RT-PCR за власні кошти на наявність SARS CoV-2.

Тест зроблений на території України та інших третіх країн, не признається на території Чеської Республіки, тому краще на це не витрачати гроші.

Без негативного тесту іноземці не допускаються до роботи.

Порушення антиепідемічних правил може призвести до більш різких обмежень.

Навіть якщо результат тесту буде негативний, іноземець повинен обмежитись протягом 10 днів від будь-якого вільного пересування на території Чеської Республіки. Дозволяються лише поїздки на роботу та з роботи, а також поїздки необхідні для забезпечення життєвих потреб, лікування або невідкладні службові справи.

Навіть якщо результат тесту негативний, іноземець повинен носити захисну медичну маску протягом всього часу карантину. Носити маску потрібно у всіх приміщеннях, на які поширюються ці обов’язки використання захисних масок та інших засобів захисту.

 Далі роботодавець повинен забезпечити іноземного працівника:

  • проживанням,протягом усього періоду перебування в Чехії, де будуть здійснюватись карантинні заходи

  • також забезпечити будь-яким медичним обслуговуванням

Роботодавець також має забезпечити іноземних працівників, що не мають дозволу на тривале проживання (тобто громадян ЄС та громадян третіх країн, що мають візу):

  • оплатою на будь-яку медичну допомогу
  • повернення до рідної країни у випадку втрати мети перебування, тобто працевлаштування.

 У разі зміни роботодавця всі зобов’язання, що зазначені вище, перекладаються на нового роботодавця. Якщо ж роботодавець не виконує своїх зобов’язань, він може бути покараний за скоєння правопорушення по закону з питань охорони здоров’я.