Українці, які не мають бажаного доходу на батьківщині, часто вирушають на його пошуки в європейські країни. Популярним напрямком є Чеська Республіка. Вона приваблює українців близьким розташуванням, широким вибором вакансій і тим, що в Чехії знаходиться багато співвітчизників.

Легальна робота в Чехії: пропозиції на ринку

Працевлаштуватись в цій країні можуть і висококваліфіковані спеціалісти, і люди без попереднього досвіду роботи. Для чоловіків є такі вакансії: будівельники, слюсарі, автомеханіки, зварювальники, охоронці, різноробочі. В середньому заробітна платня становить від 500 до 1000 євро за місяць.

Жінки зазвичай працюють в галузі обслуговування або на виробництві: прибиральницями, кухарями, на заводах, а якщо трохи володіють чеською мовою, можуть влаштуватись офіціантами чи касирами. Отримати можна 500-700 євро за місяць.

Також українці часто вирушають на роботу в Чехію сімейними парами. Вони можуть  влаштуватися в фермерському господарстві, на заводі чи в сфері обслуговування.

Умови легального працевлаштування

Робочу візу оформляють у консульському відділі Чеської республіки за наявності запрошення на роботу. Розрізняють два види легальних віз: короткотривалі на 90 днів (тип С) і довгострокові робочі карти на 720 днів (тип D).

Перелік необхідних документів для оформлення робочої візи в Чехію в 2019 році:

- Заповнена анкета на візу;

- Паспорт громадянина України і копії всіх його сторінок;

- Закордонний паспорт, який має дві пусті сторінки і буде дійсний ще 3 місяці після повернення. Потрібно мати копії всіх його заповнених сторінок;

- Свіже кольорове фото;

Переваги легального працевлаштування

Легальне працевлаштування в Чехії збільшує можливості пошуку роботи. Компанії, котрі пропонують хороші умови праці і достойний рівень платні, зазвичай віддають перевагу працівникам з законними документами.

Легальне працевлаштування надає такі переваги:

- Гарантії захисту працівника

- Наявність соціального пакету

- Страхування

Маючи офіційний дозвіл на роботу, ви можете розраховувати на оплачувану відпустку та лікарняні, а також на підвищену платню за понаднормові години.

Оформити робочу візу на 90 днів можна в середньому за 250-300 євро. А робоча карта терміном на 720 днів обійдеться приблизно в 600-700 євро. Якщо документи вам потрібні терміново, щоб не втратити хорошу вакансію, їх оформлення коштує трохи дорожче.

Нелегальна робота в Чехії: ризики працевлаштування

На жаль, зараз є тенденція неофіційного працевлаштування в Чеській Республіці. Українці користуються послугами недобросовісних посередників, які відправляють на роботу по польських або туристичних візах. Виготовити їх дешевше, простіше і швидше, але потім така економія розчаровує, оскільки працювати з цими візами незаконно. Якщо документи перевірить поліція, вона має всі підстави депортувати з країни.

Недоліки нелегального працевлаштування

Перший і найголовніший недолік – це невеликий вибір вакансій. Для цікавості перегляньте пропозиції роботи в Чехії. Більшість із них вимагають у працівників робочі візи. Влаштуватись нелегально, звісно, можна, але в такому випадку заробітчани нічим не захищені. Їх можуть у будь-який момент звільнити, в гіршому випадку – звільнити і залишити без платні. І звернутись за допомогою нікуди, але працевлаштування незаконне.

В разі хвороби доведеться заплатити чималу суму за звернення до лікаря, бо і медичного страхування у нелегалів немає.

Шахрайські схеми

Збираючись на роботу в Чехію, важливо переконатись, що агентство, яке буде вас працевлаштовувати, не шахраї. Інакше ви змарнуєте кошти, час і навіть можете отримати депортацію з забороною подальшого в’їзду. Шахраїв можна розпізнати за схемами, які вони пропонують. Поширені зараз способи – туристична віза або робоча віза в Польщу. Також посередник може запропонувати вам приїхати в Чехію по біометричному паспорту. Жоден із цих варіантів не дає законного права працювати на території Чеської республіки.

Підіб’ємо підсумки

Щоб спокійно перебувати в Чехії, працювати в комфортних умовах і отримати гідний прибуток, варто мати легальні документи. А довірити їх оформлення можна лише надійним, перевіреним компаніям. Пам’ятайте, що хороше агентство ніколи не запропонує вам незаконні способи влаштуватись на роботу. Навпаки, такі компанії підтримують лише офіційне працевлаштування і закликають не вдаватись до нелегальних схем.