У Європейському Союзі наразі офіційно працюють понад 3 мільйони українців. Найпопулярніші країни, де працевлаштовуються наші громадяни, – Польща, Німеччина, Чехія, Словаччина та Італія.

26 червня чеський уряд підтримав збільшення квот на працевлаштування українців з 19,6 тисячі до 40 тисяч на рік. І це круто! Тепер вдвічі більше українських заробітчан мають реальну можливість легально працювати у Чехії, отримувати достойну зарплату та набиратися досвіду.

Найактуальніші вакансії для українців у Чехії пов’язані зі сферою обслуговування, будівництва та роботою на заводах. Середньомісячна зарплата у цій країні ЄС для робітника з України становить 20 тисяч корун, а у Празі – навіть 25-30 тисяч корун. 

Ми розповімо вам про 5 основних переваг Чехії, які демонструють, що саме вона є найкращою країною ЄС, куди варто їхати на заробітки.

Легальне працевлаштування

Аби офіційно працевлаштуватися у Чехії – необхідно оформити відповідний документ: робочу візу на 90 днів; довгострокову візу для сезонної роботи, за якою можна працювати не більше 6 місяців, робочу (трудову) карту або «блакитну карту». Останню видають лише висококваліфікованим фахівцям в затребуваних галузях.

Вартість робочої візи на три місяці – 35 євро, а візовий збір – до 700 гривень.

Для порівняння, аби відкрити робочу візу у Польщу на 180 днів – вам потрібне запрошення від роботодавця. Його юридичне завірення та оплата консульських зборів сягає більше 100 євро.

Отримати документи на легальне працевлаштування у Німеччину – ще важче. Головна умова отримання німецької візи – потреба вашої професії у цій країні. До того ж, візовий збір на оформлення національної німецької візи становить 75 євро, а допомога від посередницьких фірм обійдеться щонайменше у 400 євро.  

Відтак, для українців найлегший і найдешевший спосіб отримати роботу в Чехії. Заробітчанам найкраще оформляти робочу карту. Вона дозволяє працевлаштуватися терміном більш ніж на три місяці, але не довше, ніж на 2 роки. Після цього терміну, дію карти можна продовжити.

Якщо ви не хочете заморочуватись з підготовкою усіх документів – сміливо можна звернутись до компаній-посередників. Вони допоможуть зібрати пакет необхідних документів, допоможуть підшукати вигідну роботу та подбають про ваш від’їзд у Чехію.

Різноманітність вакансій

Чехія займає 2 місце за кількістю пропозицій роботи за кордоном. Кожного року чеські роботодавці розміщують тисячі нових вакансій для заробітчан. Українцям найлегше легально працевлаштуватися на спеціальності, які не вимагають вищої освіти або знання мови.

Найбільше потребують українців у робітничому секторі: будівельників, помічників на виробництві, інженерів-будівельників. Шукають в Чехії електриків, механіків, зварників, електриків, водіїв вантажівок та іншого спецтранспорту. Окрім того, широкою популярністю користуються вакансії кухарів, прибиральників у готелях, охоронців, офіціантів, пакувальників тощо.

Чехи охоче беруть на роботу працівників з України і відзначають, що вони відповідальні та працьовиті.

Зарплати

У Чехії українці заробляють близько 1200 євро на місяць. До того ж, багато роботодавців конкуруючи за працівників пропонують їм чимало вигідних бонусів: оплачують витрати на відкриття страхівки та візи, підшуковують недороге житло та пропонують дешеве харчування у власних їдальнях. Тому, українцям вигідно працювати у Чехії.

Які середні зарплати у Чехії?

Офіціант – 390-790 євро;
Хатня робітниця – 620 євро;
Будівельник - 950 євро;
Зварювальник – 1 100 євро;
ІТ-фахівець, програміст – 1600 євро;
Інженер – 1 100 євро;
Робочий на заводі – 900-1500 євро;
Пакувальник – 1000 євро.

До прикладу, у Польщі або Словаччині заробітна плата цих робітників буде 150-200 євро нижчою.

Відтак, Чехія залишається однією з економічно привабливих країн для українських заробітчан, порівняно з іншими державами Євросоюзу.

Незначні витрати

У Чехії доволі хороший рівень прожиття для українських заробітчан. Основні витрати йдуть на оренду житла, харчування та проїзд. Проте, вони значно нижчі, ніж у багатьох інших країнах ЄС – сусідніх Німеччині, Австрії.

Окрім того, якщо розумно усе розрахувати і користуватися акціями, протягом місяця можна заощадити до 30-40% суми на обов’язкових витратах. Про це ви можете прочитати у нашій статті про те “Як економно жити в Чехії”

Заробітчани переважно самі підшуковують собі квартиру для оренди в тематичних пабліках у соцмережах. Окрім того, часто працівники однієї фірми спільно орендують житло – це і дешевше, і зручніше.

У Чехії ціни на житло за місяць будуть такими:

Койко-місце – 2-4 тисячі корун, у Празі – 3-5 тисяч корун;
Кімната – 6-7 тисяч корун, у Празі – 8 тисяч корун;
Квартира – від 8-10 тисяч і вище, у Празі – від 20 тисяч корун;

Також, чеські роботодавці часто самі надають житло своїм робітникам.

Ще одна значна частина витрат для заробітчан – оплата проїзду в громадському транспорті. У містах Чехії розвинена мережа метро, поїздів та автобусів. Для проїзду ними можна купити проїзний квиток, а його ціна становитиме 500-670 корун на місяць.

Найбільші витрати йдуть на покупку продуктів. Проте, у Чехії, як і в Україні та інших державах є безліч супермаркетів, де постійно діють різні вигідні акції. Закупляючись по них, можна не відмовляти собі у здоровій їжі, купляти м’ясо, рибу, фрукти, овочі та економити від 35 до 50% суми.

Ще одна перевага Чехії – майже усюди є безкоштовний Wi-Fi, до якого можна легко підключитися і вільно користуватись інтернетом.

Відтак, якщо користуватися усіма можливостями на знижки у Чехії, можна заощаджувати значну суму щомісяця. Для заробітчан – це доволі непогана економія, адже за кілька місяців так можна назбирати «зайву» тисячу євро.

Загальний рівень прожиття

За загальним рівнем життя Чехія давно обігнала сусідні Польщу та Словаччину, а ціни тут значно нижчі, аніж в Німеччині чи Австрії.

Чехія  близька для українців країна не тільки територіально, а й по духу. Заробітчани, які давно живуть у цій державі ЄС відзначають, що основними перевагами їх вибору стало:

➤ зручне близьке розташування і недорогий переїзд в Чехію;

➤ мова, яку легко можна вивчити;

➤ різноманітність фірм, де можна влаштуватися на роботу;

➤ комфортний українцям клімат;

➤ спокійне життя, низький рівень злочинності і корупції у владних структурах;

➤ доступне та якісне медичне обслуговування.

Також Чехія багата на культуру країна. Окрім роботи, заробітчани мають можливість гарно відпочити та недорого подорожувати країною. Адже там багато музеїв, історичних пам'яток, тут часто проводяться концерти та кінофестивалі. А ще, Чехія – пивна країна і славиться своїм пивоварінням на увесь світ.

Чи не найосновнішим пунктом загального рівня прожиття у Чехії для українців є дружнє ставлення від самих чехів. Вони добродушні, неконфліктні та готові брати на роботу українських заробітчан.

 

Отож, підсумовуючи, можна з упевненістю сказати, що Чехія – одна з найпривабливіших та найкомфортніших країн для заробітчан з України. Вони мають можливість легко відкрити документи для поїздки у цю країну ЄС, отримувати достойну зарплату та жити в комфортному середовищі.