Розповімо Вам одну історію про те, що відбувається на кордонах.

Нещодавно наша знайома Ліля вирішила поїхати в Чехію з відомим рейсовим перевізником. Та як виявилось майже всі люди, що їхали з нею були по безвізу, або ж по польських візах, тобто будь-яким способом, але нелегальним. Коротко кажучи: із трьох автобусів не зібралось навіть одного повноцінного з людьми з легальними документами, що б перетнули кордон їдучи легально на заробітки.

Чому більшість обирає такий спосіб, незрозуміло! Можливо через потребу виїхати терміново, без лишніх затрат часу. Образно кажучи, поспілкувавшись з сусідом, дізнаються, що кордон перетнути легко, «підплатив і все пройде добре». Дивує, що люди шукають легкого способу, щоб зробити все дуже швидко та дешево.

Але ніхто не задумується над тим, що в ітозі переплачує гроші, та не зауважує, що кожного дня щось змінюється на кордонах. Ніхто не знає, що буде через місяць та яким чином можливо буде їхати по безвізу, не отримавши депортації.

 

Якої шкоди завдають собі люди їдучи нелегально? Та що їх чекає обравши такий спосіб. 

  • По-перше - ціна за дорогу!

Хочеш їхати вже завтра? То будь добрий заплатити за поїздку з перевізником 200-250 євро, відстояти в кілометрових чергах, адже є обмежена кількість пропускних пунктів, через які можна проїхати. А вот, наприклад, якщо зробити візу в Чехію і поїхати звичайним рейсовим автобусом, ціна квитка становить приблизно 1400 грн (Львів-Прага) і Вам відкриті декілька кордонів (Румунія, Словаччина, Угорщина, а от Польща поки що ні), також є можливість летіти літаком - зараз є достатньо вигідні авіарейси, наприклад, Львів-Пардубіце вийде Вам порядка пів тисячі гривень і при тому за дві години Ви вже в Чехії, ніяких черг на кордонах і ночівель в бусі. 

  • По-друге - ніяких гарантій!

Ви - нелегал, Ви не маєте трудового договору, а виходить - працедавець не має ніяких перед Вами зобов'язань, тому будьте готові до можливої невиплати зарплати або до того, що Вам взагалі в роботі відмовлять, бо Ваше місце може бути зайнятим, або його геть не було. Особливо боляче, якщо Ви за цю вакансію заплатили якомусь посереднику останні гроші.

Щодня, в наш празький офіс, телефонують люди, які знаходяться в Чехії по польських візах та по безвізу. Скаржаться на те, що втратили роботу, що їх “кинули” і вони не знають, що робити далі. Не існує легких способів ухилитись від відповідальності, коли ти - нелегал!

  • По-третє - депортація!

Нагадуємо, Чехія заборонила в’їзд на свою територію без наявності дозволу (робочої чеської візи або побуту), ніякі запрошення родичів, туристичні візи не працюють! Тому, якщо Ви приїхали в Чехію по польській візі або безвізу - Ви нелегал і маєте всі шанси на депортацію. Якщо на робочому місці, або навіть просто на вулиці, Вас зустріне поліція і попросить Ваші документи, то Вас чекатиме депортація на 1-2 роки. І повірте, мало хто з “працедавців” буде вирішувати Ваші проблеми, скоріш за все вони зроблять вигляд, що Вас не знають. 

 

Які плюси легального працевлаштування?

Як мінімум те, що Ви отримаєте візу для роботи по надісланому Вам запрошенні. Ви вже можете бути спокійні, що по приїзді Ви отримаєте обіцяну роботу (мова йде про реальні запрошення на реальну роботу, а не куплені документи для візи “без прив’язки до роботодавця” - це також нелегальна схема з можливою депортацією від 3-х місяців). Ви працюватимете легально і будете захищені законом о праці в Чехії. Ніякий працедавець не може Вас обманути і не платити Вам зарплату за відпрацьовані години. Також працедавець сплачує за Вас страхові внески, тому у випадку травм та хвороб Ви маєте право на лікування по страховці. 

Не ризикуйте! В кінцевому варіанті економія часу на виготовленні легальних документів може призвести до втрати кругленької суми грошей. 

Не витрачайте гроші на нелегальні способи поїхати на заробітки. Робоча віза - є обов’язковою умовою для працевлаштування в Чехії. Забезпечте себе легальними документами. Краще витратити 1,5-2 місяці, отримати візу і спокійно їхати працювати, а не бути в постійному страху, що Вас обмануть, оштрафують чи взагалі нададуть заборону на в’їзд в Чехію.
Знайте, якщо повезло Вашому знайомому або сусіду відпрацювати нелегально - це не означає, що Ви також настільки ж фартові.